Επιστήμονες του Ινστιτούτου Ερευνών Αστροφυσικής και Πλανητολογίας, στην Τουλούζη της Γαλλίας, με επικεφαλής τον Έλληνα φυσικό Γιάννη Δάνδουρα, ανακάλυψαν ότι η Γη παράγει την δική της εκδοχή ηλιακού ανέμου, επιβεβαιώνοντας θεωρία 20 ετών.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γεωεπιστημών «Annales Geophysicae», οι ερευνητές ανακάλυψαν έναν «πλασμασφαιρικό άνεμο» ιονισμένων σωματιδίων τα οποία ρέουν από τη γήινη ατμόσφαιρα στην εξωτερική μαγνητόσφαιρα.

Σημειώνεται ότι το 1992 οι επιστήμονες είχαν προβλέψει την ύπαρξη διαστημικού ανέμου, ο οποίος προκαλείται από την ανισορροπία των δυνάμεων που κατευθύνουν το πλάσμα, ωστόσο αυτή είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται στην πραγματικότητα ένας τέτοιος άνεμος.

Ο επιστήμονας Γιάννης Δάνδουρας ανακάλυψε τον διαστημικό άνεμο εξετάζοντας στοιχεία που συνέλεξε η αποστολή Cluster της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος, που ξεκίνησε το 2000 και περιλαμβάνει τέσσερις δορυφόρους οι οποίοι μελετούν την αλληλεπίδραση της γήινης μαγνητόσφαιρας και των ηλιακών ανέμων του Ήλιου.

Η μαγνητόσφαιρα σχηματίζεται από το μαγνητικό πεδίο της Γης και στην ουσία θωρακίζει τον πλανήτη από την ακτινοβολία των ηλιακών ανέμων.

Όπως ανακάλυψε ο Δρ. Δάνδουρας, πλασμασφαιρικοί άνεμοι μεταφέρουν συνεχώς υλικό  από τα ανώτατα στρώματα της ατμόσφαιρας στη μαγνητόσφαιρα.

Η μετανάστευση των ανέμων γίνεται μέσω της σφαίρας πλάσματος, μια περιοχή γεμάτη με παγωμένα, πυκνά, φορτισμένα σωματίδια, η οποία περικυκλώνει τη Γη μέσα στη μαγνητόσφαιρα.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι άνεμοι μεταφέρουν πάνω από 90 τόνους πλάσμα ημερησίως με ταχύτητες που ξεπερνούν τα 5000 χλμ την ώρα.

Σύμφωνα με τον Δρ. Δάνδουρα, το υλικό των πλασμασφαιρικών ανέμων παίζει καθοριστικό ρόλο στη δυναμική των ζωνών ακτινοβολίας γύρω από τη Γη, οι οποίες επηρεάζουν τους δορυφόρους και τους αστροναύτες που εισέρχονται στο εσωτερικό τους.

Ο ερευνητής εκτιμά ότι παρόμοιοι άνεμοι πρέπει να υπάρχουν επίσης σε άλλους πλανήτες και σώματα που περιστρέφονται ταχύτατα και διαθέτουν ατμόσφαιρα και μαγνητικό πεδίο.

Πηγή : www.econews.gr