Ένα καταστροφικό γεγονός φαίνεται πως είναι η αιτία που ο Άρης έχασε την ατμόσφαιρά του πριν από τέσσερα εκατομμύρια χρόνια, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Μετά την ανάλυση δεδομένων που συνέλεξε το Curiosity από τον Αρη, στον οποίο προσγειώθηκε πριν από ένα χρόνο, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ένα μεγάλο καταστροφικό γεγονός, που προκλήθηκε πιθανότατα από ηφαιστειακές εκρήξεις ή μία τεράστια σύγκρουση, είχε ως αποτέλεσμα να καταστραφεί η ατμόσφαιρα στον Κόκκινο Πλανήτη.

Το Curiosity ανέλυσε τη σύνθεση των αερίων της ατμόσφαιρας του πλανήτη, που αποτελείται από αργό, οξυγόνο, άζωτο, μονοξείδιο και διοξείδιο του άνθρακα. Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύτηκαν σε δύο παράλληλες μελέτες στο περιοδικό Science, βοήθησαν τους επιστήμονες να κατανοήσουν γιατί άλλαξε το κλίμα στον Άρη και αν υπήρχαν ποτέ οι κατάλληλες συνθήκες, που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ζωή, ενώ υπήρξε και άμεση σύγκριση με το κλίμα της Γης.



Σύμφωνα με τον Chris Webster, επικεφαλής της μίας μελέτης από το Jet Propulsion Laboratory της NASA στην Πασαντίνα, οι μετρήσεις του Curiosity είναι αρκετά ακριβείς ώστε να μπορεί να γίνει άμεση σύγκριση με τη Γη, όπου έχουν γίνει μετρήσεις με όργανα υψηλής ακρίβειας.

Όπως εικάζουν οι επιστήμονες, το καταστροφικό γεγονός που εξαφάνισε την ατμόσφαιρα του Άρη θα πρέπει να συνέβη πριν από περίπου τέσσερα εκατομμύρια χρόνια. Η διαφορετική αναλογία των δύο μορφών του αέριου αργού στον Άρη και τη Γη δείχνει πως κάποιο μεγάλο γεγονός άλλαξε τις σχετικές τους ποσότητες.

Σύμφωνα με μία άλλη μελέτη, που δημοσιεύτηκε πριν από ένα μήνα και ανέλυσε δείγματα πετρωμάτων, ο Άρης είχε μία πλούσια σε οξυγόνο ατμόσφαιρα πριν από περίπου ένα εκατομμύριο χρόνια, ενώ πετρώματα που συνέλεξε το σκάφος Spirit της NASA από τον κρατήρα Gusev περιείχαν πέντε φορές περισσότερο νικέλιο από τους μετεωρίτες στη Γη. Αυτό σημαίνει πως τα πετρώματα, ηλικίας τουλάχιστον 3,7 δισ. ετών, σχηματίστηκαν σε ένα περιβάλλον πλούσιο σε οξυγόνο, ενώ οι μετεωρίτες ηλικίας μεταξύ 180 εκατ. και 1,4 δισ. ετών όχι.

Τώρα οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως θα πρέπει να γίνουν περαιτέρω αναλύσεις πριν να μπορέσουν να μεταφερθούν οι πρώτοι άνθρωποι στον Άρη.

Πηγή: The Telegraph