Έλληνες μαθητές από την Κρήτη πέτυχαν μία σπουδαία διάκριση σε ευρωπαϊκό διαγωνισμό καθώς κατάφεραν να βραβευτούν για έναν δορυφόρο που δημιούργησαν.

Οι μαθητές της Βιάννου πήραν μέρος στον διαγωνισμό Cansat που διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος σε συνεργασία με το Νορβηγικό Κέντρο Διαστημικής Εκπαίδευσης.

Φωτογραφία neakriti.gr

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα cretapost.gr, το Γενικό Λύκειο Βιάννου κατάφερε να είναι μία από τις συνολικά 16 ομάδες από σχολεία της Ευρώπης που συμμετείχαν στον διαγωνισμό. Ο Γιώργος Λουλάκης και η Θάλεια Δογκάκη, μαθητές της Β΄ τάξης, με τη συνοδεία του καθηγητή Φυσικής, Αστρινού Τσουτσουδάκη, χρειάστηκαν από 4 πτήσεις και 2 σχεδόν ημέρες για κάθε κατεύθυνση για να παρευρεθούν στο νησί Αντόγια που βρίσκεται βόρεια της Νορβηγίας.

Ο μικροσκοπικός δορυφόρος που μετέφεραν στις αποσκευές τους οι μαθητές εκτοξεύτηκε με πύραυλο σε ύψος που υπολογίστηκε στα περίπου 1032 μέτρα από τους ίδιους τους μαθητές ενώ κατά την κάθοδο του πραγματοποίησε μετρήσεις του μαγνητικού πεδίου της Γης που βρέθηκαν να είναι απόλυτα σύμφωνες με αυτές του γειτονικού Αστεροσκοπείου της πόλης Τρόμσo.

Μετά από μία σειρά πειραμάτων κατά την διάρκεια των προηγούμενων μηνών, οδήγησε σε μία εξαιρετικά ανθεκτική σχεδίαση και κατασκευή που άντεξε στις τεράστιες διαδοχικές επιταχύνσεις σε αντίθεση με αυτούς των περισσοτέρων ομάδων που παρουσίασαν προβλήματα και είτε διαλύθηκαν κατά την εκτόξευση είτε δεν κατάφεραν να μεταδώσουν ασύρματα τα δεδομένα της πτήσης στο σταθμό βάσης.

Ο έπαινος που απονεμήθηκε στα παιδιά από την Κρήτη, είναι για την μικρότερη ομάδα που κατόρθωσε ποτέ επιτυχημένη εκτόξευση και αποστολή δορυφόρου. Αυτό ήταν η ελάχιστη ανταμοιβή για όλα τα παιδιά που έμειναν πίσω αφού παρόλο που γνώριζαν ότι δεν θα ταξίδευαν στη Νορβηγία εντούτοις δεν έλειψαν ούτε στιγμή από τις πολύ συχνές συναντήσεις μέσα στη βδομάδα, με έμφαση στα Σαββατοκύριακα, θυσιάζοντας όχι μόνο τον ελεύθερο χρόνο τους αλλά και αυτό από το διάβασμα τους ακόμα και τις παραμονές των εξετάσεων.