Δείχνει τα σημεία προσεδάφισης παλαιών και μελλοντικών αποστολών
Σε όλη την έκταση της Σελήνης υπάρχουν ίχνη της ανθρώπινης ύπαρξης


Λονδίνο
Ένα νέο χάρτη της Σελήνης δημοσιεύει στην ιστοσελίδα της η επιστημονική επιθεώρηση «New Scientist». Ο χάρτης δημιουργήθηκε με αφορμή την επιτυχή προσεδάφιση στη Σελήνη της κινεζικής αποστολής Chang'e-3. Σε αυτόν τον χάρτη σημειώνονται τα σημεία στον φυσικό μας δορυφόρο όπου έχουν προσεδαφιστεί κάποιες από τις παλαιότερες αποστολές εκεί αλλά και τα σημεία που έχουν επιλεχθεί για να προσεδαφιστούν εκείνες που είναι προγραμματισμένες να γίνουν τα επόμενα χρόνια.

Luna 9: Σοβιετική Ένωση 1966
Η αποστολή προσεδαφίστηκε με επιτυχία στον Ωκεανό των Καταιγίδων

Apollo 17: ΗΠΑ 1972
Η τελευταία επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη. Η προσεδάφιση έγινε στην Κοιλάδα Taurus-Littrow που βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της περίφημης Θάλασσας της Γαλήνης, την περιοχή που προσεδαφίστηκε η θρυλική αποστολή Apollo 11 τα μέλη της οποίας έγιναν οι πρώτοι άνθρωποι που πάτησαν το έδαφος της Σελήνης.

Luna 24: Σοβιετική Ένωση 1976
Η τελευταία αποστολή στη Σελήνη όπου υπήρξε προσεδάφιση πριν από την πρόσφατη κινεζική αποστολή. Η προσεδάφιση έγινε στη Θάλασσα της Κρίσης.

Chang'e-3: Κίνα 2013
Η πρώτη προσελήνωση κινεζικής αποστολής. Η προσεδάφιση έγινε στη Θάλασσα των Δακρύων

Astrobotic: Google 2015
Πρόκειται για μια αποστολή που έχει χρηματοδοτήσει ο γίγαντας ιντερνετικών υπηρεσιών και σύμφωνα με τον σχεδιασμό η προσεδάφιση θα γίνει στον Βόρειο Πόλο της Σελήνης

Luna-Glob: Ρωσία/Σουηδία/Ελβετία 2016
Η αποστολή θα προσεδαφιστεί στον Νότιο Πόλο

Chandrayann-2: Ινδία 2017
Πρόκειται για σύνθετη αποστολή στην οποία θα τεθεί δορυφόρος σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη αλλά θα υπάρξει και προσεδάφιση ρομπότ εξερεύνησης. Δεν έχει ακόμη αποφασισθεί το σημείο προσεδάφισης.

SELENE-2: Ιαπωνία 2018
Και αυτή είναι μια σύνθετη αποστολή στην οποία θα τεθεί δορυφόρος σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη αλλά θα υπάρξει και προσεδάφιση ρομπότ εξερεύνησης. Δεν έχει ακόμη αποφασισθεί το σημείο προσεδάφισης.

Sackleton Energy Company: 2018
Άλλη μια ιδιωτική αποστολή που σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα στείλει στον Νότιο Πόλο της Σελήνης ένα ζευγάρι εξερευνητικών ρομπότ

Resource Prospector: ΗΠΑ (πιθανή συμμετοχή Καναδά/Ιαπωνίας) 2018
Αποστολή εξερευνητικού ρομπότ στη Σελήνη με σημείο προσεδάφισης τον Βόρειο Πόλο.

Πηγή:  www.tovima.gr