Έναν τρόπο για να κάνουν διαφανές ολόκληρο το σώμα ανακάλυψαν Αμερικανοί ερευνητές, οι οποίοι πειραματίστηκαν σε τρωκτικά και δημιούργησαν εντελώς διάφανα ποντίκια.

Σε δημοσίευμα της επιστημονικής επιθεώρησης Cell, περιγράφουν λεπτομερώς την τεχνική με την οποία έκαναν διάφανους τους ιστούς έχοντας τη δυνατότητα να μελετήσουν το εσωτερικό του οργανισμού.

Η νέα μέθοδος θα κάνει ορατή τη συνεργασία των διαφορετικών οργάνων, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για μία νέα γενιά θεραπειών. Επίσης θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί, προκειμένου να εντοπίζονται οι μεταστάσεις του καρκίνου ή ακόμη και να χαρτογραφηθεί η πορεία κάποιου ιού.

Η έρευνα έγινε σε ποντίκια τα οποία είχαν υποστεί ευθανασία και σε δείγματα ιστών που είχαν αφαιρεθεί κατά τη διάρκεια επεμβάσεων και όχι σε ζωντανούς οργανισμούς, ωστόσο οι ερευνητές πιστεύουν ότι η νέα τεχνική μπορεί να βρει πάμπολλες εφαρμογές στο μέλλον, από τη χαρτογράφηση των μακρών νευρικών ινών από τον εγκέφαλο στο υπόλοιπο σώμα μέχρι τον εντοπισμό των σημείων που κρύβονται οι ιοί.



Πηγή: www.iefimerida.gr