Μετά από ένα ταξίδι σχεδόν 5 ετών, το διαστημικό σκάφος Juno της NASA μπήκε με επιτυχία στην τροχιά του μεγαλύτερου πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, Δία. Η επιβεβαίωση λήφθηκε από τα όργανα της NASA στη Γη, στις 6:53 το πρωί της Τρίτης, 5 Ιουλίου (ώρα Ελλάδας). Προσεγγίζοντας τον Δία, το Juno εξασφάλισε ένα εντυπωσιακό time-lapse των φεγγαριών του Γαλιλαίου.

Το διαστημικό σκάφος Juno έφτασε, σήμερα (5 Ιουλίου) το πρωί, εκεί που δεν έχει πάει κανένα διαστημικό σκάφος στο παρελθόν -στον μεγαλύτερο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, Δία. Προσεγγίζοντας αυτόν τον αέριο γίγαντα, το Juno υπολογίζεται ότι ταξίδευε με τις υψηλότερες ταχύτητες που έχει "πιάσει" ποτέ ένα κατασκευασμένο από χέρι ανθρώπου αντικείμενο.

Ωστόσο, αυτή ήταν μόνο μία από τις πρωτιές που κατάφερε και εκτιμάται ότι θα καταφέρει στους επόμενους 20 μήνες που θα διαρκέσει η ομώνυμη αποστολή της NASA, το συγκεκριμένο σκάφος. Ακόμα και πριν ολοκληρώσει την τρομακτική "βουτιά" του στην τροχιά του Δία, κάτι που πέτυχε χάρη σε μερικούς ιδιαίτερα λεπτούς χειρισμούς, το Juno ξεκίνησε να γράφει ιστορία.

Από τις 12 Ιουνίου, όταν βρισκόταν 16 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά από τον Δία, έστρεψε τις κάμερές του προς το μέρος του προορισμού του και μέχρι τις 29 Ιουνίου, όταν είχε φτάσει πια στα 4,8 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά από τον στόχο του, "είδε" ένα εντυπωσιακό θέαμα: την "πρώτη ματιά της ανθρωπότητας σε μία ουράνια αρμονική κίνηση".

Την ίδια εικόνα είχε δει ο Γαλιλαίος Γαλιλέι, τον Ιανουάριο του 1610, μέσα από τον φακό του τηλεσκοπίου του. Αυτό που ανακάλυψε τότε, ο Ιταλός αστρονόμος και βλέπουμε εμείς, 406,5 χρόνια μετά, για πρώτη φορά εν κινήσει (χάρη στο Juno) είναι οι τέσσερις μεγαλύτεροι δορυφόροι του Δία, τα "φεγγάρια του Γαλιλαίου".

Το time-lapse που εξασφάλισε το Juno κατά τη διάρκεια του Ιουνίου έγινε μία όμορφη, μίνι ταινία από τη NASA και δόθηκε στη δημοσιότητα. Σε αυτήν, διακρίνονται τα φεγγάρια του Γαλιλαίου: ξεκινώντας από τον Δία και κινούμενοι προς τα έξω βλέπουμε κατά σειρά την ηφαιστειακή Ιώ, τον παγωμένο ωκεάνιο κόσμο της Ευρώπης, τον τεράστιο Γανυμήδη και τη γεμάτη κρατήρες Καλλιστώ.

Η μοναδική ταινία της προσέγγισης στον Δία και στα φεγγάρια του

Η περιγραφή της NASA λέει: "Για πρώτη φορά στην ιστορία, βλέπουμε αυτά τα φεγγάρια καθώς βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον Δία και μοιραζόμαστε το αίσθημα αποκάλυψης που βίωσε ο Γαλιλαίος. Αυτή είναι η κίνηση της αρμονίας της φύσης".


H αποκάλυψη στην οποία αναφέρεται η NASA είναι φυσικά η στιγμή που ο Γαλιλαίος είδε για πρώτη φορά αυτήν την εικόνα: αυτά τα ουράνια σώματα να κινούνται γύρω από τον Δία. Ήταν αυτή η παρατήρηση η οποία του επέτρεψε να αντιληφθεί κάτι που άλλαξε για πάντα, την ανθρώπινη κατανόηση για τη θέση μας στο σύμπαν: η Γη δεν είναι το κέντρο του σύμπαντος.

Τι περιμένει το Juno;

Η δουλειά του διαστημικού σκάφους δεν τελειώνει, φυσικά, εδώ. Πλέον, οι άνθρωποι για πρώτη φορά θα μπορέσουμε να εξερευνήσουμε κάτω από το γιγαντιαίο πρώτο στρώμα ατμοσφαίρας του αέριου γίγαντα και να χαρτογραφήσουμε την επιφάνειά του και το μαγνητικό του πεδίο, χάρη στα 9 ειδικά όργανα του Juno, το οποίο υπολογίζεται να μείνει σε τροχιά 20 μήνες.

Εξερευνώντας το άγνωστο που περικλείει τις τεράστιες ζώνες ραδιενέργειας του Δία, οι επιστήμονες της NASA ελπίζουν να αποκτήσουν μια πιο λεπτομερή γνώση για τις εσωτερικές λειτουργίες του πλανήτη, αλλά και μια καλύτερη εικόνα για το πώς αυτός (και άλλοι αέριοι γίγαντες) γεννήθηκε, προσθέτοντας ένα ακόμα κομμάτι στο παζλ της ιστορίας εξέλιξης του ηλιακού μας συστήματος.

Επιπλέον, μεταξύ άλλων, το Juno θα ερευνήσει την ύπαρξη στερεού πυρήνα, θα μετρήσει τις ποσότητες νερού και αμμωνίας στη βαθιά ατμόσφαιρα και θα παρατηρήσει τα σέλαα του πλανήτη. Όπως δήλωσε ο διευθυντής της αποστολής, Scott Bolton, "κανείς δεν έχει δει ποτέ τον Δια, όπως θα τον δούμε τώρα εμείς".

Πηγή: www.pathfinder.gr