Ενθουσιασμό στον επιστημονικό κόσμο έχει προκαλέσει η ανακάλυψη επτά εξωπλανητών, που έχουν μέγεθος αντίστοιχο με τη Γης.

Οι εξωπλανήτες, που βρίσκονται στον αστερισμό του Υδροχόου, 40 έτη φωτός μακριά περιστρέφονται γύρω από έναν «παγωμένο λευκό νάνο».

Το αστέρι αυτό είναι 10 φορές μικρότερο σε όγκο από τον Ήλιο και τέσσερις φορές πιο κρύο, γιατί εκπέμπει πολύ λιγότερο φως και θερμότητα.

Τρεις από τους πλανήτες βρίσκονται στην κατοικήσιμη ζώνη του συστήματος, δηλαδή είναι πιθανό να διαθέτουν νερό σε υγρή μορφή.

Οι έξι που είναι πιο κοντά στο αστέρι θα μπορούσαν να έχουν θερμοκρασία από 0 έως 100 βαθμούς κελσίου.

«Οι πλανήτες αυτοί είναι μεταξύ των καλύτερων πλανητών που ξέρουμε για να παρακολούθησουμε, με το Διαστημικό Τηλεσκόπιο James Webb που θα εκτοξεύσουμε του χρόνου. Θα ελέγξουμε την ατμόσφαιρα και τα βιοσημάδια, εάν υπάρχουν. Μέσω της ανακάλυψης δεν λέμε “εάν” θα βρούμε μια δεύτερη γη, αλλά “πότε” θα τη βρούμε», εξήγησε ένας από τους επιστήμονες.

Οι πρώτες ενδείξεις για τη μάζα έξι εκ των πλανητών δείχνουν τη χερσαία φύση τους.

Είναι στέρεοι και εν μέρει αποτελούνται από βράχους.

Η αρχική ανακάλυψη του Συστήματος Trappist-1 έγινε το 2016 από το τηλεσκόπιο Trappist που βρίσκεται στη Χιλή.

Πρώτα εντοπίστηκαν δύο από τους εξωπλανήτες του συστήματος.

Όταν οι επιστήμονες γύρισαν το τηλεσκόπιο Spitzer για 20 μέρες πάνω στο αστέρι, επιβεβαίωσαν την ύπαρξη των δύο πλανητών, εντόπισαν όμως κι άλλους πέντε!

Ο δημοσιογράφος του euronews, Jeremy Wilks μεταδίδει:
«Η ανακάλυψη δείχει πως ανθεί το πεδίο της αστρονομίας εξωπλανητών. Το συγκεκριμένο θέμα είναι πρωτοσέλιδο παγκοσμίως διότι οι επτά πλανήτες είναι κατά κάποιο τρόπο παρόμοιοι με τη Γη. Στην πραγματικότητα κάθε εβδομάδα οι επιστήμονες εντοπίζουν νέους εξωπλανήτες που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από άλλα αστέρια στο γαλαξία μας. Πιστεύουν ότι πιθανώς υπάρχουν δισεκατομμύρια πλανήτες στο σύμπαν.

Είναι ενδιαφέρον να ονειρευόμαστε πώς θα είναι σε έναν από αυτούς τους πλανήτες, πώς θα είναι να κοιτάς ψηλά σε ένα ροζ Ήλιο, με άλλους πλανήτες στον ουρανό, ωστόσο δεν πρέπει να καταλήξουμε σε συμπεράσματα για εξωγήινη ζωή. Το ότι λέμε ότι οι πλανήτες αυτοί είναι στην κατοικήσιμη ζώνη δεν σημαίνει ότι είναι κατοικήσιμοι πράγματι! Η Γη, η Αφροδίτη και ο Άρης είναι όλοι πλανήτες στην κατοικήσιμη ζώνη πέριξ του ήλιου, όμως προς το παρόν δεν έχουμε βρει ζωή στον Άρη ή την Αφροδίτη».