Η NASA ετοιμάζεται να στείλει τους ανθρώπους πίσω στη Σελήνη μέσω του προγράμματος Artemis , όχι μόνο για να περπατήσει και να εξερευνήσει, αλλά για να αναπτύξει μια βιώσιμη παρουσία. Η επόμενη γενιά moonwalkers θα χρειαστεί μια εντελώς νέα σουίτα διαστημικών στολών και συστημάτων υποστήριξης για να επιτρέψει την εξερεύνηση του φιλόξενου περιβάλλοντος στο σεληνιακό Νότιο Πόλο για πρώτη φορά.

Ακριβώς όπως η NASA αγκαλιάζει νέες τεχνολογίες για την υποστήριξη των moonwalkers, η υπηρεσία θα υιοθετήσει επίσης μια νέα στρατηγική για την προμήθεια των απαραίτητων διαστημάτων, εξοπλισμού υποστήριξης και υπηρεσιών υποστήριξης. Ενώ αυτή η προσέγγιση είναι νέα για την ανάπτυξη της στολής, η NASA χρησιμοποιεί με επιτυχία αυτήν τη στρατηγική σήμερα για την προμήθεια υπηρεσιών εκτόξευσης, εμπορικών πληρωμάτων και παραδόσεων φορτίου στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και παράδοση άλλων στοιχείων του προγράμματος Artemis, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών Human Landing System και Deep Space Επιμελητεία.

Σε ένα αίτημα για πληροφορίες (RFI) που δημοσιεύθηκε στις 14 Απριλίου 2021, η NASA ζητά από τη βιομηχανία να ανατροφοδοτήσει σχετικά με αυτήν την ενημερωμένη στρατηγική για την προμήθεια υπηρεσιών δραστηριότητας εξερεύνησης διαστημικών περιπάτων. Η ενημερωμένη στρατηγική βελτιώνει το έργο της NASA για ενίσχυση των εμπορικά παρεχόμενων υπηρεσιών, μετατοπίζοντας την απόκτηση του συστήματος εξερεύνησης εξωσχολικής δραστηριότητας (xEVA) σε ένα μοντέλο στο οποίο η NASA θα αγοράζει υπηρεσίες διαστημικών καταστημάτων από εμπορικούς εταίρους αντί να τις κατασκευάζει εσωτερικά με παραδοσιακά συμβόλαια της κυβέρνησης. Η NASA χρειάζεται κοστούμια και δυνατότητες xEVA για να υποστηρίξει τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και τις αποστολές σεληνιακής επιφάνειας υπό την Artemis, οι οποίες θα φέρουν τους ανθρώπους πίσω στη σεληνιακή επιφάνεια για πρώτη φορά από το 1972.

Ένας ή περισσότεροι εμπορικοί συνεργάτες, σε συνεργασία με τη NASA, θα σχεδιάσουν, θα αναπτύξουν, θα κατασκευάσουν, θα συναρμολογήσουν, θα δοκιμάσουν και θα συντηρήσουν έναν στόλο εξοπλισμού πτήσης και εκπαίδευσης xEVA. Αυτό περιλαμβάνει διαστημικές στολές και σχετικό υλικό που θα χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια αποστολών Artemis στην σεληνιακή επιφάνεια και στο φυλακτικό σεληνιακό σε τροχιά Gateway, καθώς και στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Οι εμπορικοί εταίροι θα εκπαιδεύσουν επίσης τα μέλη του πληρώματος και θα διαχειρίζονται το υλικό του συστήματος xEVA κατά τη διάρκεια διαστημικών περιπάτων. Αυτή η προσέγγιση συνεχίζει την εστίαση της NASA στις εμπορικές υπηρεσίες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού και είναι ένα λογικό επόμενο βήμα.

«Αναζητούμε πάντα τρόπους για τη μείωση του κόστους για τους φορολογούμενους και εστιάζουμε τις προσπάθειές μας και τους πόρους μας στη μελλοντική τεχνολογία και τις τολμηρές αποστολές μας στο βαθύ διάστημα», δήλωσε ο Mark Kirasich, αναπληρωτής αναπληρωτής διαχειριστής για προηγμένα συστήματα εξερεύνησης στα κεντρικά γραφεία της NASA στην Ουάσινγκτον. «Ελπίζουμε να λάβουμε τη συμβολή της βιομηχανίας σχετικά με τη σκοπιμότητα της μετατόπισης των δραστηριοτήτων απόκτησης διαστημικών περιόδων εξερεύνησης σε ένα μοντέλο που βασίζεται σε υπηρεσίες όπως η προμήθειά μας για εμπορικές υπηρεσίες φορτίου και πληρώματος. Αυτή η ευκαιρία συνεργασίας θα επιτρέψει στη NASA και τη βιομηχανία να συνεργαστούν ως εμπορικές διαστημικές αγορές σε τροχιά χαμηλής γης και πέρα ​​από ταχέως ώριμες, επιτρέποντας στις κυβερνητικές επενδύσεις να επιταχύνουν τη βιομηχανία και τα σχέδια εξερεύνησης της Artemis από κοινού. "

Η κατασκευή σύνθετων συστημάτων ανθρώπινης διαστημικής πτήσης για πρώτη φορά είναι δύσκολη. Με την πάροδο του χρόνου, οι νέες αποτελεσματικότητες έχουν σχεδιαστεί, και ως κυβερνητικός οργανισμός και παγκόσμιος ηγέτης στην εξερεύνηση, η NASA έχει ευθύνη έναντι των φορολογουμένων και των μελλοντικών εξερευνητών να επανεξετάσουν την υποδομή της, όπως απαιτείται για τη μείωση του κόστους και τη βελτίωση της απόδοσης. Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής, ο οργανισμός ανοίγει την πόρτα για τη μεγιστοποίηση του ανταγωνισμού και την εμπορευματοποίηση του χώρου, συμπεριλαμβανομένων των διαστημικών στολών και των δυνατοτήτων EVA.

Βασιζόμενη σε περισσότερα από 55 χρόνια μαθήματα που αντλήθηκαν κατά τη διάρκεια αμερικανικών διαστημικών πεζοδρομίων, η NASA θα συνεχίσει την εσωτερική προσπάθειά της να σχεδιάσει και να αναπτύξει το σύστημα xEVA και την εξερευνητική στολή γνωστή ως εξερευνητική μονάδα εξωσχολικής κινητικότητας, ή xEMU, παράλληλα με αυτήν τη δραστηριότητα προμηθειών . Η NASA θα παρέχει όλα τα κατάλληλα δεδομένα από τον σχεδιασμό και την αναπτυξιακή της εργασία στην εμπορική βιομηχανία.

Αυτές οι συνεργασίες συνεχίζουν να χτίζουν μια ισχυρή εμπορική διαστημική βιομηχανία και να ωφελούν τόσο τη NASA όσο και το κοινό. Με την υποστήριξη της βιομηχανίας και του πανεπιστημίου, η NASA θα συνεργαστεί με τουλάχιστον έναν εμπορικό εταίρο για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και συστημάτων για την υποστήριξη μιας ευέλικτης αρχιτεκτονικής συστήματος διαστημικής πεζοπορίας εξερεύνησης που θα επιτρέψει αποστολές σε πολλούς προορισμούς. Η εξερευνητική διαστημική στολή θα χρησιμοποιηθεί σε διαστημικούς πεζοδρόμους σε διάφορα περιβάλλοντα, όπως πολλαπλές σκόνες, θερμικές και ατμοσφαιρικές συνθήκες και διάφορα επίπεδα βαρύτητας. Οι επιχειρησιακές απαιτήσεις περιλαμβάνουν περπάτημα, οδήγηση αναβατών, συλλογή δειγμάτων και διεξαγωγή άλλων ερευνητικών δραστηριοτήτων σε αυτά τα ποικίλα και απαιτητικά περιβάλλοντα.

«Η ομάδα μας έχει αναπτύξει απίστευτες γνώσεις σχετικά με τη διαστημική πεζοπορία και τη διαστημική δραστηριότητα κατά τις τελευταίες δεκαετίες και μελετά εκτενώς τα μοναδικά περιβάλλοντα που οι αστροναύτες θα χρειαστεί να λειτουργήσουν», δήλωσε ο Chris Hansen, διευθυντής του Γραφείου Εξωσχηματικής Δραστηριότητας στο Διαστημικό Κέντρο Johnson της NASA στο Χιούστον. "Ελπίζουμε να το συνδυάσουμε με την ευφυΐα του ιδιωτικού τομέα για να επιτρέψουμε μια ευέλικτη ικανότητα EVA."

Εκτός από την παραγωγή των στολών , η NASA ζητά ανατροφοδότηση από τη βιομηχανία σχετικά με τη συνεχιζόμενη εξέλιξη του σχεδιασμού των στολών μαζί με την παραγωγή και τη διατήρηση των υπηρεσιών τους. Επιπλέον, η NASA επιδιώκει τη συμβολή της βιομηχανίας για παραγωγή και συντήρηση γεωλογικών εργαλείων που θα χρησιμοποιήσουν οι αστροναύτες κατά τη διάρκεια σεληνιακών διαστημικών πεζοδρομίων, βοηθημάτων πληρώματος και διεπαφών οχημάτων για να ταιριάζουν με το υλικό που απαιτείται για την υποστήριξη αποστολών στη σεληνιακή επιφάνεια, του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, της Πύλης και τελικά του Άρη.

Το RFI είναι διαθέσιμο εδώ . Οι απαντήσεις λήγουν στις 29 Απριλίου 2021.